Algemene Informatie over Swift
Korfbalvereniging Swift is een vereniging waar plezier en gezelligheid samen gaan met sportiviteit en prestatie. Naast al het sportieve gebeuren worden er ook allerlei andere activiteiten georganiseerd: jeugddisco’s, themafeesten, de Swift gaming-competition, het Swift-café, de playback-show, gourmetavond, etc. De kleinschaligheid van de vereniging zorgt ervoor dat je snel thuis bent in de vereniging en de lijntjes kort zijn. We proberen, altijd voldoende kinderen in dezelfde leeftijdsgroep te hebben, zodat iedereen in een team geplaatst kan worden waar hij/zij op zijn/haar plek is.
Swift werd in de zomer van 1934 opgericht als fusieclub van de korfballers van de P.Z.E.M. en van de korfbalvereniging ‘Sportief’ van de Christelijke Kweekschool. Al vrij snel na de oprichting was Swift binnen Zeeland de sterkste vereniging en werd vele jaren achtereen kampioen van de toenmalige Zeeuwse Korfbal Bond. In het begin van de jaren zestig was dat voor de vereniging reden om deel te gaan nemen aan de landelijke competitie. In 1987 promoveerde Swift naar de overgangsklasse, de op één-na-hoogste klasse van Nederland en heeft later zelfs twee uitstapjes gemaakt naar de hoofdklasse. Voor de laatste maal was dat in het seizoen ’93/’94. Lees hier meer over de geschiedenis van Swift.
Naast een bestuur kent de vereniging verschillende commissies voor de diverse ‘werkgebieden’ binnen de vereniging. Voorbeelden hiervan zijn: de Technische Commissie (TC), de Beheerscommissie voor het clubhuis en de Activiteitencommissie die ieder seizoen voor verschillende doelgroepen activiteiten organiseert. Elke commissie is verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen haar taakveld.
De ’thuishaven’ van Swift is het gemeentelijk sportcomplex ‘De Sprong‘ (voorheen de Voorborch) aan de Aanloop (zijstraat van Breeweg) in Middelburg. Ook het clubhuis van de vereniging is daar te vinden. Het clubhuis is een centrale ontmoetingsplaats, niet alleen voor en na de wedstrijden, maar ook voor allerlei andere verenigingsactiviteiten.
Korfbal wordt zowel buiten als binnen gespeeld. Alle thuiswedstrijden op het veld worden op de Sprong gespeeld. Op sportpark de Sprong hebben we twee kunstgrasvelden. Alle teams trainen en spelen hun wedstrijden op kunstgras. Alle thuiswedstrijden van de zaalcompetitie worden gespeeld in de sporthallen van het complex de Sprong.
De Technische Commissie is verantwoordelijk voor alle korfbaltechnische zaken voor de alle spelende leden, zoals ploegsamenstellingen, trainingsmethodieken, trainers, trainingstijden en de competitie. Het wedstrijdsecretariaat regelt de wekelijkse gang van zaken rondom de wedstrijden, zoals het vervoer naar uitwedstrijden, het verwerken van afmeldingen, het regelen van vervangers, etc.
Er zijn verschillende wedstrijdsecretariaten: voor de F, E, D jeugd, voor de B en C jeugd en voor de A-jeugd en senioren. De namen en contactgegevens van de wedstrijdsecretariaten staan in het FM bij het wedstrijdprogramma en op de website.
Lidmaatschap en Contributie
Aanmelden kan via het digitale formulier op de website: www.kvswift.nl/lidmaatschap/lid-worden/.
Swift kent diverse ledencategorieën, hoofdzakelijk ingedeeld naar leeftijd. Voor de jeugd kennen we als hoofdgroepen de Kangoeroes (jonger dan 7 jaar), de Pupillen (D-,E-, F: 7 t/m 11 jaar), de Aspiranten (B- en C-jeugd: 11 t/m 15 jaar) en de Junioren (A-jeugd: 15 t/m 18 jaar). Senioren zijn de in competitieverband spelende leden van 19 jaar en ouder. Daarnaast heeft Swift ook een groep Recreanten, niet-spelende leden en donateurs/vrienden van Swift.
De contributie varieert per leeftijdsgroep en wordt per kwartaal betaald. Er is ook een kleine jaarlijkse kledingbijdrage voor spelende leden. Het actuele contributieoverzicht vind je hier.
Trainingen
De meeste ploegjes, en zeker de beginnende korfballertjes, trainen eenmaal in de week. Op het veld is dat van augustus tot medio oktober en van maart tot eind juni. Daartussen, oktober t/m maart, wordt er in de zaal getraind. Dit zoveel mogelijk op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip van de veldtrainingen. De meeste jeugdploegen worden getraind en begeleid door twee trainers. De trainingstijden vind je hier.
Het spreekt voor zich dat het prettig is als uw kind op tijd aanwezig is bij de training. Zo kan iedereen meehelpen om het trainingsmateriaal klaar te zetten.
Tijdens de training wordt er sportkleding gedragen. Bij koud weer is op het veld natuurlijk ook een trainingsbroek en/of -trui gewenst. Het is handig om bij slecht weer een regenjas/- pak aan te doen. Zorg ook voor het juiste schoeisel. Kunstgrasschoenen voor op het kunstgras en gymschoenen voor in de zaal. Let op dat de zolen van gymschoenen niet afgeven, dit is niet toegestaan in de zaal.
Als uw kind een keer niet kan komen trainen, geef dit dan tijdig door aan de trainer. Die kan daar dan rekening mee houden bij het voorbereiden van de training. Het is voor trainers erg vervelend als er minder kinderen zijn dan verwacht en de voorbereide training dus niet gevolgd kan worden.
Als de training niet door kan gaan vanwege slecht weer of andere omstandigheden, dan word je hiervan door de trainer op de hoogte gebracht. Dit zal veelal gebeuren via de groepsapp. Bel in geen geval het wedstrijdsecretariaat. Die beslist niet over het wel of niet doorgaan van de training, dat doet de trainer. Als u niets hoort, wordt er dus gewoon getraind.
Bij Swift is het gebruikelijk dat er na de wedstrijd/training wordt gedoucht. Wilt u uw kind daar aan herinneren, zodat het een gewoonte wordt? Altijd weer schoon en fris naar huis!
Wilt u meer weten van de sport van uw kind en ook zelf ervaren wat korfbal is? Dit kan bij de recreanten. Zij trainen elke donderdagavond; op het veld of in de gymzaal en spelen geen wedstrijden. De recreantengroep bestaat uit oud-korfballers en ouders van korfballende leden. Bij de recreanten kunt u zelf kennis maken met korfbal; de spelregels leren kennen en de techniek leren.
Wedstrijden
Korfbal is een competitiesport. Dat betekent dat er in bepaalde perioden vrijwel iedere week een wedstrijd wordt gespeeld. Deze vindt plaats op de zaterdag, op het veld voor de jongste jeugd altijd ´s morgens. In de zaal kan dat ook wel eens aan het eind van de morgen of aan het begin van de middag zijn. Om wedstrijden te spelen is aanmelding bij de korfbalbond noodzakelijk. Dit wordt geregeld zodra de aanmelding is gedaan en digitaal is verwerkt.
Korfbal kent twee aparte competities, de veldcompetitie en de zaalcompetitie. De veldcompetitie wordt gespeeld van september tot eind oktober en van eind maart tot juni. Bij de jeugd zijn dit vaak zelfs twee op zichzelf staande competities. De competitie in de zaal, die wordt gespeeld van half november tot en met half maart, is een aparte competitie los van de veldcompetitie. Naast het verschil in ondergrond en omgeving is het spel in de zaalcompetitie ook veel sneller. In de maanden juli en augustus, de zomervakantie, wordt er niet gekorfbald
Vaak heeft een ploeg meer spelers/speelsters dan er tijdens een wedstrijd opgesteld mogen worden; afhankelijk van de leeftijdsgroep 4 of 8 spelers (4 jongens en 4 meisjes). Om de beurt staan spelers daarom wissel; zij beginnen langs de kant en mogen tijdens de wedstrijd wel voor een andere speler gewisseld worden. De trainer zorgt ervoor dat iedereen evenveel wedstrijden speelt en hij/zij houdt een lijst bij van de reservebeurten.
Bij de thuiswedstrijden wordt de ploeg begeleid en gecoacht door de trainer(s). Omdat de meeste trainers jongeren zijn die zelf ook actief korfballen, kan het voorkomen dat de trainer(s) op hetzelfde tijdstip ook zelf moeten spelen. Er wordt dan een vervangende coach geregeld waarbij geprobeerd wordt om dit zoveel mogelijk dezelfde persoon te laten zijn. Toch kan het voorkomen dat een ‘vreemd’ gezicht de ploeg begeleidt.
Zoals reeds gezegd is korfbal een competitiesport wat inhoudt dat er (op zaterdag) een wedstrijd moet worden gespeeld. Maar korfbal is ook een teamsport, je traint en speelt met elkaar! Mocht uw kind onverhoopt toch een keer verhinderd zijn, dan moet dit tijdig gemeld worden bij het juiste wedstrijdsecretariaat én bij de trainer.
Aan het begin van iedere competitie wordt in het Swift-magazine het complete wedstrijdprogramma gepubliceerd; handig voor het plannen van vakanties, uitstapjes etc. Weet u dan al dat uw kind er een zaterdag niet bij kan zijn, meld dat dan meteen!
Als een wedstrijd niet door kan gaan, bijvoorbeeld omdat het veld wordt afgekeurd, dan wordt u hiervan via de app op de hoogte gebracht. Ook over afgelastingen graag in geen geval het wedstrijdsecretariaat bellen. Als u niets hoort gaat de wedstrijd dus gewoon door! Afgelaste wedstrijden worden op een later tijdstip ingehaald. Dat kan ook doordeweeks zijn.
Voor het vervoer van de ploeg bij uitwedstrijden wordt een beroep gedaan op de ouders. Aan het begin van elke competitie wordt een vervoersrooster gepubliceerd in het Swift-magazine. In de digitale nieuwsbrief FM staat in het wedstrijdschema bij een uitwedstrijd ook wie er moet rijden. Iedere ouder komt even vaak aan de beurt. Mocht u om welke reden dan ook daartoe niet in de gelegenheid zijn of een keer verhinderd zijn, meld dat dan tijdig bij het wedstrijdsecretariaat.
De mogelijkheid bestaat om de gemaakte kosten te declareren. Het declaratieformulier kunt u downloaden op de website. Ook kunt u digitaal declareren via “Login leden” op de website. U logt dan in met het spelersnummer (zie spelerspas KNKV app) en Sportlink wachtwoord.
Overigens gaan de A-, B-, C- en D-ploegen naar de uitwedstrijden in de omgeving van Middelburg op de fiets.
Voor het spelen van een wedstrijd draagt men het Swift-tenue: een oranje shirt; met voor de jongens een zwarte effen korte broek en voor de meisjes een zwart rokje. Het oranje shirt leent de korfballer/ster van de vereniging: elk team heeft een shirtjestas met voldoende wedstrijdshirts voor alle spelers. De shirtjestas wordt om beurten mee naar huis genomen om de shirts te wassen. Het rokje en/of broekje en Swiftsokken, zijn te verkrijgen via de MUTA webshop of in de winkel kopen bij onder meer Erik’s Intersport in Middelburg (10% korting als je zegt dat je Swift-lid bent).
In het FM staat altijd de aanvangstijd van de wedstrijd vermeld en de tijd dat er verzameld of vertrokken wordt. Bij een thuiswedstrijd wordt er verzameld bij het veld of in de zaal waar de wedstrijd plaats gaat vinden. Bij uitwedstrijden wordt er verzameld op de parkeerplaats bij de sporthal ‘De Sprong’. Wilt u er op letten dat uw kind op tijd aanwezig is.
Bij thuiswedstrijden op het veld wordt uw kind minimaal 45 minuten voor aanvang van de wedstrijd verwacht. Zo kan de trainer de wedstrijd met de kinderen vooraf bespreken en kan er een warming up worden gedaan en/of op de korf geschoten. Na de wedstrijd helpt natuurlijk iedereen ook weer mee het materiaal op te ruimen. In de zaal wordt uw kind minimaal 30 minuten voor aanvang van de wedstrijd verwacht. Deze tijden vindt u dus ook altijd in het FM.
Alle thuiswedstrijden van Swift op het veld worden gespeeld op Sportcomplex ‘De Sprong’ aan de Aanloop (zijstraat van Breeweg). Voor de thuiswedstrijden in de zaal worden nagenoeg alle wedstrijden gespeeld in sporthal ‘De Sprong’ aan de Aanloop. In de sporthal zijn er twee hallen. Hal 1 is de hoofdhal aan de rechterzijde van de hoofdingang met de vaste tribune. Hal 2 is de hal aan de linkerzijde van de hoofdingang. Op het digitale scherm bij binnenkomst kunt u zien wat de kleedruimten zijn.
Vaak wordt er gevraagd wie nu eigenlijk de tegenstanders van Swift zijn en waar ze vandaan komen. Hier volgt een kort lijstje van de overige Zeeuwse korfbalverenigingen:
- ONDO – Sint-Laurens
- Atlas – Ritthem
- Seolto – Vlissingen
- BKC – Breskens
- Stormvogels – Westkapelle
- Blauw-Wit – Kloetinge
- TOGO – Goes
- Fortis – Oost-Souburg
- TOP Arnemuiden
- KVK – Kapelle
- Volharding – Yerseke
- Zaamslag – Zaamslag
- Luctor – Terneuzen
- Tjoba – ’s Heer-Hendrikskinderen
Daarnaast spelen de selectieploegen ook wel tegen verenigingen uit de regio Dordrecht of West-Brabant.
Ouderbetrokkenheid en Vrijwilligerswerk
Kinderen vinden het leuk als de ouders naar hun verrichtingen komen kijken. Hoe meer publiek langs de lijn, hoe beter. Het aanmoedigen hoort daar natuurlijk ook bij, maar laten wij wel afspreken dat:
- Er maar één coach is: de trainer of diens vervanger!
- Het aanmoedigen altijd op een positieve manier gebeurt
- Het goede voorbeeld gegeven wordt: respect voor tegenstander en scheidsrechter
Bij de start van de competitie wordt er door het wedstrijdsecretariaat een vervoersschema opgesteld waarin alle ouders even vaak ingedeeld worden. De tas met wedstrijdshirtjes van het team gaat bij tourbeurt mee met de kinderen om gewassen te worden.
Heel graag! Er komt veel kijken bij het draaiende houden van de vereniging en daarbij kunnen we niet zonder de inzet van ouders! We doen een beroep op ouders van jeugdleden om op zaterdagen af en toe de bar in het clubhuis te bemensen.
Ook in verschillende commissies van Swift zijn ouders actief betrokken. Zonder deze hulp zou Swift als vereniging niet kunnen bestaan! Als u interesse heeft voor vrijwilligerswerk binnen Swift of vragen hierover heeft, neem dan contact op met het secretariaat. Ook kunt u in de jaarlijkse vrijwilligersenquête uw voorkeuren aangeven. Overigens kan het voorkomen dat wij u benaderen om ons een handje te helpen.
Veiligheid en Verzekeringen
Voor alle leden en vrijwilligers heeft Swift een ongevallen- en aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. De ongevallenverzekering is voor ongevallen die gebeuren tijdens het korfballen of bij andere activiteiten die door Swift georganiseerd worden. Ook ongevallen die gebeuren tijdens het rechtstreeks reizen naar en van de plaats waar de activiteiten plaats vinden, zoals training, wedstrijd, vergadering enz., vallen onder deze verzekering.
De aansprakelijkheidsverzekering biedt een secundaire dekking. Dat wil zeggen dat altijd eerst op de eigen wettelijke aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker aanspraak gemaakt dient te worden. Mocht deze verzekering niet uitkeren, dan komt de verzekering van de vereniging in beeld.
Regelmatig worden er foto’s van teams en van mooie korfbalacties geplaatst in het FM, het Swift-magazine en op de website. Mocht u er bezwaar tegen hebben dat er foto’s van uw kind geplaatst worden, dan wordt u vriendelijk doch dringend verzocht dit tijdig te melden bij de coördinator van de TC.
Voor de verwerking van persoonsgegevens hanteert Swift het privacy statement van de KNKV.
Bij Swift zorgen we dat iedereen zich prettig en veilig voelt. Onze gedragsregels hebben we vastgelegd in een gedragscode.
Kom je onverhoopt in aanraking met grensoverschrijdend gedrag? Neem dan snel contact op met onze vertrouwenscontactpersoon (VCP). De VCP is een onafhankelijk en laagdrempelig aanspreekpunt op de club voor iedereen die vragen of zorgen heeft, of die incidenten wil melden op het gebied van grensoverschrijdend gedrag.
Communicatie en Informatie
Het FM (“Feiten en Mededelingen”) is het clubblad met informatie over wedstrijden, trainingen en activiteiten. Het verschijnt wekelijks digitaal als e-mail nieuwsbrief. Bij lid worden kun je je voor de nieuwsbrief inschrijven. De informatie uit het FM vindt u ook op de website.
Naast het FM komt er drie keer per jaar een Swift-magazine uit: bij de start van het veldseizoen in augustus/september, bij de start van de zaalcompetitie in november en bij de start van de tweede helft van de veldcompetitie in maart. In dit magazine staat altijd het volledige competitieschema voor het volgende competitiedeel inclusief het vervoersrooster. Het magazine wordt verspreid op de training.
De communicatie binnen teams vindt voornamelijk plaats via Whatsapp-groepen waarvan de trainers de beheerders zijn.
Informatie over wedstrijdtijden wordt via de website en de e-mail nieuwsbrief FM verspreid. Ook raden wij aan de KNKV-app te installeren om op de hoogte te blijven van actuele wedstrijdinformatie en competitie-uitslagen.
Activiteiten en Evenementen
Bij Swift staat plezier en gezelligheid voorop. De Activiteitencommissie organiseert dan ook gedurende het seizoen diverse activiteiten waarbij de kinderen op een andere manier met elkaar leren omgaan. De activiteiten variëren van spelmiddagen en een slotdag tot aan speurtochten, disco’s, schaatsen en nog veel meer. De activiteiten worden ruim van te voren aangekondigd in het FM en ook op de training wordt er nog eens aandacht op gevestigd.
De wedstrijden van ‘het eerste’ zijn vaak aantrekkelijke duels, waar vooral in de zaal in de winterperiode heel wat publiek naar komt kijken. Deze wedstrijden worden altijd op zaterdagavond gespeeld op sporthal ‘De Sprong’. Ook de Swift-jeugd wordt aangespoord om naar de zaalthuiswedstrijden van Swift 1 te komen kijken. Gekleed in de clubkleuren van Swift wordt dan het eerste team luidkeels aangemoedigd.
Om dit nog meer te stimuleren en de jeugd van Swift bij de vereniging te betrekken, wordt er bij iedere thuiswedstrijd van Swift 1 een ‘ploegje van de week’ benoemd. Dit ploegje mag dan samen met Swift 1 oplopen bij de ploegpresentatie voorafgaand aan de wedstrijd. In de rust mogen zij hun korfbalkwaliteiten aan het publiek vertonen. De ouders worden dan altijd ingelicht en ook uitgenodigd om te komen kijken. Het ploegje van de week wordt altijd tijdig aangekondigd in het FM.
Financiële Steun en Sponsoring
Swift prijst zich gelukkig met een vrij vaste club sponsoren. Zij steunen de vereniging vaak voor meerdere jaren. Dankzij hun bijdragen is het mogelijk dat alle teams in goede shirts spelen en een aantal teams van trainingspakken is voorzien. Naast de kledingsponsors kent Swift ook reclamebord sponsoring, advertentie sponsoring (in het FM), wedstrijdbalsponsoring bij thuiswedstrijden (in de zaal) en korfsponsoring. Het geeft de vereniging net wat extra ruimte om aantrekkelijke activiteiten te kunnen organiseren voor (toekomstige) Swiftleden.
Heeft u een onderneming die Swift wil sponsoren? Bekijk dan hier onze sponsoropties.
Alle enthousiaste ouders, opa’s en oma’s, vriend of vriendin kunnen zich opgeven als “Vriend van Swift”. Dat kan heel eenvoudig door een email met naam, adres en telefoonnummer te sturen naar sponsorcommissie@kvswift.nl. Voor slechts € 25,00 per jaar bent u al vriend én steunt u Swift. Het geld komt volledig ten goede van de vereniging en haar leden en wordt besteed aan een specifiek doel zodat zichtbaar is wat er met uw geld gebeurt.