Het antwoord op de vraag van vorige keer:

De speler die de bal heeft valt op de grond en laat nu gauw de bal los. Omdat een tegenstander de bal dreigt te pakken pakt de gevallen speler – terwijl hij nog op de grond zit – de bal weer snel op. Mag dit?

Juiste antwoord :

C Dit weer oppakken is een overtreding.

Toelichting : Dit wordt in de volksmond ook wel ‘steunbal’ genoemd.Formeel is de regel dat je de bal niet mag vastpakken, tikken of vangen terwijl een deel van het lichaam , anders dan de voeten – de grond raakt.

Op de grond vallen met een bal in de handen mag dus , zolang je deze maar niet loslaat en – terwijl je nog op de grond ligt/zit – weer oppakt is er dus niks aan de hand. Als je op de grond valt of met bijv je knieën de grond raakt mag je dus de bal niet pakken, vangen of tikken.

Zeker bij de jeugd komt die ‘in het vuur van het spel’ nog wel eens voor, maar bij kofbal mag dat dus niet !

Vraag van deze week :

Bij een zaalwedstrijd staat de thuisspelende vereniging in de hal te wachten. De tegenstander heeft laten weten dat ze vastzitten in het verkeer. Hoe lang moeten scheidsrechter en thuisteam wachten op de tegenstander?

A. Tot 5 min het officiële tijdstip van beginnen
B. Tot een kwartier na het officiële tijdstip van beginnen
C. Tot een half uur na het officiële tijdstip van beginnen
D. Tot een uur het officiële tijdstip van beginnen

Volgende week het juiste antwoord

 

NB vorige week stond er een storende typefout in het bericht, natuurlijk was antwoord C (dat ook vetgedrukt was) het juiste antwoord en niet D zoals in het FM stond

Categorieën: TC