Mijn naam is Leonie de Regt-Goedbloed en op verzoek van het bestuur ben ik sinds het nieuwe seizoen vertrouwenscontactpersoon (VCP) van Swift. 

Swift is een bekende vereniging voor mij; ik heb zelf gekorfbald bij Swift tussen mijn 6e en 35e en ben ook actief geweest als o.a. jeugdtrainer en bestuurslid. Ik ben inmiddels 40 jaar en moeder van 3 kinderen, waarvan er 2 ook nog even gekorfbald hebben maar toch andere sporten en hobby’s hebben gekozen. Maar zoals dat bij een vereniging als Swift gaat; ook al is er even geen actieve betrokkenheid, er blijft altijd een bepaalde verbondenheid. Leuk om nu weer actiever betrokken te zijn door het invullen van de rol van vertrouwenscontactpersoon.

Maar waarvoor hebben we eigenlijk een vertrouwenscontactpersoon? Je kunt bij mij terecht met vragen, zorgen en ideeën over de ‘sociale veiligheid‘ binnen de vereniging. Sociale veiligheid gaat over hoe we goed met elkaar omgaan en over wat we daarin niet willen; grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, intimidatie, agressie en discriminatie. De informatie die je met mij deelt is altijd vertrouwelijk; dat betekent dat ik die niet met anderen deel tenzij jij daar zelf toestemming voor geeft. Ik ben in eerste instantie een luisterend oor en denk met je mee wat een oplossing kan zijn en welke stappen daarvoor nodig zijn. 

Daarnaast kijk ik samen met het bestuur wat we kunnen doen aan preventie; het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Dat doen we aan de hand van de Basiseisen sociale veiligheid van NOC*NSF. Het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag voor trainers, waar het bestuur eerder al over berichtte, is daar onderdeel van. 

Laten we er met zijn allen voor zorgen dat Swift een veilige vereniging is, waar iedereen met plezier korfbalt en zich thuis voelt. 

Gebeurt er toch iets waar je geen goed gevoel bij hebt of heb je een vraag/zorg/idee: neem dan vooral contact op: vertrouwenspersoon@kvswift.nl.

Categorieën: Bestuur