Afgelopen week stond er een leuk artikel in de PZC over het vakkenvullen door de korfbalverenigingen ONDO en Swift bij de Jumbo Oostkapelle. Omdat het er naar uitziet dat we volgend jaar zomer weer kunnen helpen, willen we jullie nu al enthousiast maken om ook te komen helpen…. Lees het artikel maar !!

============================================================================

Korfbalverenigingen vullen vakken bij de Jumbo voor clubkas: ‘We hebben hééél lang gezocht naar die Japanse saus’

Scheurend karton, krakend plastic; er wordt hier duidelijk hard gewerkt. Spelers, bestuursleden, trainers en spelersouders van de korfbalverenigingen Ondo (Sint Laurens) en Swift (Middelburg) vullen vakken bij de Jumbo in Oostkapelle. Niet voor zichzelf, maar voor de club. Het  loon van die tijdelijke vakkenvullers, zo’n 160 in totaal, vloeit rechtstreeks de verenigingskas in. Een win-winsituatie vinden alle partijen tevreden. Maar soms is het wel even zoeken naar wat waar staat.

Dit lijkt me lekker

,,Hee, dit ken ik niet’’, zegt Annelies. De moeder van een speler in het eerste van Ondo draait een flesje gin tonic rond. ,,Maar ik drink dan ook alleen water. O, hier moeten ze”, ziet ze al snel en in een rap tempo zet ze de flesjes onderin het schap. ,,Nou, lacht  Sophie Adriaanse, speelster in het vierde; ,,Dit lijkt mij best lekker’’, als ze een 1.5 literpak Icetea raspberry pomegranate uit een doos haalt. Beide vrouwen pakken samen met spelersmoeder Annemarie flink aan. De ene fles na het andere frisdrankpak gaat de schappen in. Het lijkt vechten tegen de bierkaai.

,,Wat er nu aan frisdrank in gaat, is morgenmiddag weer weg hoor”, weet supermarktmanager Ton den Dikken. ,,Zeker nu in het zomerseizoen.’’ Hij kwam vorig jaar, na een moeizame zoektocht naar extra vakkenvullers in zijn drukste periode van het jaar,  op het idee om korfvereniging Ondo te vragen een handje toe te steken. Den Dikken is sponsor en fervent korfballiefhebber.

Een win-winsituatie voor ons allemaal

De vakkenvullers werken voor vast bedrag per uur en dat geld gaat naar de vereniging. Den Dikken: ,,Dat beviel erg goed, maar het was wel lastig voor Ondo om alle avonden te vullen, dus heb ik dit jaar ook Swift benaderd. Zij doen nu ook mee. Een win-winsituatie voor ons allemaal.’’ Vier avonden in de week zijn de Ondo’ers en Swifters te vinden in de gangpaden van de winkel, tussen zes en tien ’s avonds.

,,Een goeie spiertraining, maar het  is goed te doen hoor,’’ lacht de Middelburgse Sophie terwijl ze in rap tempo literflessen water wegzet. Ton den Dikken; ,,Er staan nu zo’n 35-40 rolcontainers met KW die de winkel in moeten. En dat gaat lukken. Het is verbazingwekkend hoe veel die gasten hier wegwerken op een avond.’’ KW? ,,Kruidenierswaren’’ legt Den Dikken uit. ,,De versproducten die vanavond gebracht worden, gaan in de koeling. Die gaan ’s ochtends om 5 uur de winkel in.’’

Vijf of zes keer de weekomzet

Den Dikken: ,,In het zomerseizoen heb ik, bovenop mijn 80 personeelsleden, er nog zo’n 80 nodig. Ik draai dan vijf of zes keer de normale weekomzet. Maar die producten moeten wel in de winkel aangevuld worden. En probeer maar eens vakkenvullers te vinden.’’ Tevreden: ,,Dat is nu goed gelukt.  Ondo helpt op dinsdag en donderdag, Swift woensdag en vrijdag. Van zes tot tien, maar meestal zijn ze rond half tien klaar. En dan doen we een lekker drankje.’’

,,Heb je even een chipszak in je handen, denken ze gelijk dat je weet waar alles staat, ‘’ grijnst Mister Swift Dennis Plantinga. ,,Of ze denken dat je bedrijfsleider bent. Ik zeg dan maar dat ik stagiair ben.’’ De bekende hoofdtrainer  vult al een vier weken op de woensdagavond de vakken. ,,Vorig jaar ook gedaan. Leuk hoor. Maar ik had nooit gedacht dat mensen zó veel kopen.’’

Dennis kent Ton den Dikken al langer. ,,Ik vind dit een heel creatieve oplossing voor alle partijen. Swift doet mee met een mannetje of 60 tot 80 schat ik. De hele eerste selectie, ouders, seniorenspelers. Ik denk dat dit ons tussen de drie en vierduizend euro oplevert. Met oud papier haalden we zo’n negenduizend euro op, maar daar zijn we mee gestopt omdat we niet genoeg ‘ophalers’ meer konden vinden. Dit hier bij Ton is makkelijker te doen. Het is maar zes weken. Sommige jongens werken één of twee keer, anderen willen iets vaker.’’

Wel even zoeken waar alles staat

Een aantal jonge spelers komt rechtstreeks van het  ‘echte’ vakantiebaantje door; vakkenvullen bij een andere supermarkt bijvoorbeeld zoals Thijn Robben (van Ondo) uit Gapinge die bij de Plus in Serooskerke werkt. De 18-jarige speler is nu geroutineerd bezig wasverzachter bij te vullen. ,,Och, zo vaak hoef je hier niet mee te helpen. Best te doen hoor. Dit is een goeie manier om wat geld voor de club te verdienen. Maar ik moet hier soms wel even zoeken waar alles staat.’’

De 22-jarige Ondo-speler Kjeld Francke uit Grijpskerke, net afgestudeerd aan de HZ, schept zomers ijs in een restaurant in Domburg. Ook hij doet dit er graag bij. ,,Het is niet alleen goed voor de vereniging, maar ook gezellig. In de vakantie zie je elkaar niet zo veel.’’ Het gaat hem redelijk makkelijk af. Grijnzend: ,,Maar je moet wel altijd netjes blijven. Laatst vroeg een klant me waar hij ijs kon vinden. Ja, dan moet je dus níet zeggen ‘in het vriesvak hè’.’’

Ondovoorzittter Arjen Hoefkens heeft er ook al wat vul-uren opzitten. ,,Als voorzitter moet ik toch zeker ook mijn gezicht laten zien. Maar wat zijn er veel verschillende smaken bij bepaalde merken… Ik hoor de dames wel eens tegen de heren zeggen ‘wist je dat niet? Je doet zeker nooit boodschappen’.  Ik denk dat wij ook met zo’n zestig tot tachtig personen helpen. Een mix van alle leeftijden; van jong tot oud. Vorig jaar hebben we zo’n vierduizend euro verdiend en dat zal dit jaar ongeveer vergelijkbaar zijn. 

Laura Bertram en Anne Bergervoet uit Nijmegen, op vakantie in Oostkapelle, vinden dit ‘een leuke manier om extra geld te verdienen voor de vereniging’. Laura: ,,Ik vind het eigenlijk beter dan langs de deuren gaan met kaarten of zoiets.’’ Anne: ,,Misschien een idee voor andere clubs?’’

Er wordt echt veel weggezet

Per avond werken er zo’n tien tijdelijke vakkenvullers, herkenbaar aan het felgekleurde hesje. Vaste krachten dragen een zwart Jumboshirt. Onder wie Jur Bosschaart uit Aagtekerke. Met een oortje in is hij druk bezig in een van de gangpaden. ,,Ja , ik kan opgeroepen worden voor de kassa, vandaar het oortje. Het is fijn dat de clubs hier helpen. En zij vullen alleen vakken, hoeven niet bij te springen bij de kassa. Er wordt dus echt veel weggezet door ze. Soms vragen ze waar iets staat of verwijzen ze een kant door, maar ik ben blij met alle hulp.’’ 

Na afloop is er een drankje in de bedrijfskantine. Of daarna in de Babbelaar zegt Plantinga die volgend jaar ook wel weer ziet zitten. Grinnikend: ,,Ja, ik weet nu wel waar de frambozenjam staat. Alleen die Japanse saus die een klant laatst wilde? Daar hebben we toch hééél lang naar gezocht.’’

Categorieën: Sponsornieuws