Over een straatlengte voorsprong en wat we in Antwerpen kochten…

Er is nog 1 ronde te spelen in de Overgangsklasse D van Swift 1. Het uitgangspunt afgelopen zaterdag was prima, 12 gespeeld en 24 punten. Nog geen foutje gemaakt. Nieuwerkerk op bezoek. De nummer 2. Zij moeten winnen met meer dan vijf goals verschil om ons van de titel te houden. Toch een beetje spanning. Warm. De uitkomst is bekend. Swift wint met 13-11. Komt daarmee op 26 punten. 6 punten voor op nummer 2 Nieuwerkerk. En liefst 10 (!) op nummer 3 HKC. Er rest nog 1 pot, uit naar Vriendenschaar. Op naar een kampioenschap cum laude. Dat is nog eens een kampioenschap met een straatlengte voorsprong!

Kampioen worden is bijzonder. Of je nu in de F’jes speelt of in Swift 1. En dan (hoewel we de laatste ronde nog moeten spelen) ook nog zonder puntverlies. Hierbij een korte terugblik op ons bijzondere seizoen. We gaan terug naar augustus 2018. In Antwerpen wordt de basis gelegd voor dit seizoen. Op de camping, in opblaastenten die niet altijd even stevig blijven. Het was wel knus, een aantal bedjes werden wat nat en sommigen sliepen in de auto… Desondanks legden we er een goede bodem en o ja, naast brood, heel véél broden, kochten we in Antwerpen nog iets anders.

Na het trainingskamp begonnen we de competitie met een lastige reeks van GKV, HKC en Oranje Wit. De eerste pot tegen GKV werd een heerlijke overwinning. De druk van ‘de eerste’ viel van de ploeg en in een warm Hardinxveld werd in de tweede ronde ook redelijk makkelijk van HKC gewonnen. Een droomstart die we een vervolg konden geven tegen Oranje Wit. Een outsider en voor ons traditioneel lastig. Op een regenachtige zaterdag wonnen we echter ook met veel inzet onze derde wedstrijd.

Na de potjes tegen Valto en Merwede stond de kraker uit bij Nieuwerkerk op het spel. Beide 5 gespeeld en 10 punten. Het werd een heet middagje in Nieuwerkerk aan den IJssel. Niet alleen vanwege de temperaturen, maar ook vanwege het spel waarmee Swift de thuisploeg knock out speelde. Op alle manier werd geprobeerd de Middelburgse dadendrang te beteugelen, maar uiteindelijk was de 20-15 winst meer dan terecht. Nadat ook Vriendenschaar aan de zegekar was geregen stonden we halverwege op 14 uit 7. Knap, maar sinds dit jaar wordt ook ronde 8 voor de zaal gespeeld en dus naar Gorinchem om tegen GKV te spelen voor de eerste return-wedstrijd. Deze ploeg staat laag, maar is niet te onderschatten. Herbergt meer kwaliteit dan de stand laat zien en dat blijkt. Het wordt een moeizame middag en pas in de laatste minuten zit de winst in de knip. Niet goed, wel nuttig. Zeker als Nieuwerkerk verliest van HKC. Met 4 punten voor op HKC en Nieuwerkerk gaan we de zaal in. Een perfecte laatste ronde voor de zaal!

De zaal werd voor ons een teleurstelling. Was het slecht? Nee hoor, maar op de momenten dat het er echt om ging lukte het net niet en konden we niet brengen wat we in huis hebben. Daardoor worden we uiteindelijk 3e en kan het vizier weer op het veld. We beginnen tegen HKC. Zij werden in een parallelpoule kampioen, dus direct een kraker!

Uiteindelijk weten we de wedstrijd tegen HKC weer eenvoudig te winnen en kan er een streep door hun titelaspiraties. Swift 1 is in vorm en langzaamaan ziet het er steeds beter uit. Afspraken om van week tot week te leven maken we nog eens, want 1 mindere wedstrijd zou onze voorsprong op enige concurrent Nieuwerkerk halveren en dat zou zonde zijn. Oranje Wit uit. Moeizame start, maar uiteindelijk benutten we ons lengteoverwicht en nemen we de punten mee uit Dordrecht. Via wedstrijden tegen Merwede (fantastische start!) en Valto (hard werken, goed geknokt) komen we richting apotheose. Iedere week hoop je dat concurrent Nieuwerkerk een steekje laat liggen, maar ze houden de druk er goed op. Maar omdat ook wij blijven winnen is het gat voor afgelopen zaterdag nog altijd 4 punten.

In de week voorafgaand worden goede afspraken gemaakt. De training ging niet helemaal lekker, teveel aan t nadenken hoe we de oplossing uit gaan voeren. De ploeg wil graag, eigenlijk voor het eerst wordt er over een kampioenschap gesproken. In de voorbespreking eigenlijk een heel ontspannen ploeg, her en der wat spanning. Uitgesproken dat we zijn waar we willen zijn. Dat dit de dag is waar we zo hard voor hebben gewerkt. De ploeg is er klaar voor en gaat met maar 1 taak t veld in: winnen! Ook al mogen we met 5 punten verliezen, dat is voor ons echt geen optie.

De eerste helft gaat moeizaam: Mirella neemt ons met 3 fraaie goals bij de hand. Verdedigend zit het wel goed. Puntje achter met rust, dus de eerste goal na de rust is belangrijk. Die duurt lang. Heel lang. Ruim 7 minuten, en dan maken we gelijk! Het voelt als een bevrijding en de ploeg vind de ontspanning, komt voor en de balans verschuift. Onze aanvallen worden langer, we creëren makkelijker kansen en het geloof bij Nieuwerkerk ebt weg. Met nog een kleine 10 minuten te spelen en 4 punten voor is het kampioenschap binnen.

Al met al een echte teamprestatie. Onze kracht is misschien wel dat we het hele seizoen voor elkaar door het vuur zijn gegaan en met elkaar hebben geknokt voor iedere aanval, voor iedere goal en in iedere wedstrijd. De ploeg is complementair aan elkaar; als t bij de een ff niet lukt, dan neemt de ander t over. Ontzettend tof om te zien en hoewel t soms vanaf de kant spannend is (of lijkt), is de ploeg ontzettend volwassen gaan korfballen dit seizoen. De beloning; het kampioenschap en promotie naar de Hoofdklasse, lijkt een logisch gevolg van alle kleine stapjes die we de afgelopen tijd hebben gemaakt, maar het is ontzettend knap. Swift heeft geen historie in de veld-Hoofdklasse. In de jaren 90 2x een jaar in de zaal, that’s it…

Voor ons dus een uitdaging volgend jaar. Een die we ontzettend graag en met heel veel ambitie en enthousiasme aangaan. En het doet ons goed dat ook zo velen met ons meeleven. Zich inzetten en een bijdrage leveren. Soms volledig onzichtbaar, maar voor de ploeg o zo belangrijk!

Natuurlijk de wissels en mensen van Swift 2, die vaak een opoffering moeten doen voor het eerste, maar ook de filmers, iedereen die iets rondom de wedstrijden regelt en, bijvoorbeeld afgelopen zaterdag, de Eagles die in Baarle Hertog oranje rookpotten en vuurpijlen op de kop tikte. Maar ook iedereen die vaak of iets minder frequent komt om ons aan te moedigen. Gaaf!!! En dat doet ons ontzettend goed! Namens Swift 1, voor zover we het nog niet persoonlijk hebben gedaan: BEDANKT!

Enne, wat kochten we nu in Antwerpen? Juist ja. De veelvuldige bezoekers van ons clubhuis hadden het al gezien. Sinds september stond hij daar. Die magnumfles champagne. Barpersoneel heeft m misschien vervloekt omdat hij in de weg stond, maar hij heeft het hele jaar gewacht op het moment dat we hem konden ontkurken. Iedere training kreeg hij van de meeste mannen een aai of een knuffel. Misschien wel ons bijgeloof? Zaterdag was het zover: aanvoerder Joren mocht hem ontkurken!

We gaan over 2 weken proberen ook wedstrijd 14 te winnen en dan is t seizoen echt voorbij. Volgend seizoen gaan we met dezelfde ploeg de strijd aan in de Hoofdklasse. Met Gijs. Met onze Gijs, die gezien zijn investering in reistijd vanuit Den Haag lang heeft getwijfeld. Maar we zijn blij dat hij volgend jaar ook op zaterdag voor ons beschikbaar is!

Ook over Luc goed nieuws. Daar moest zaterdagavond nog even een ziekenauto voor komen (gevallen met glas en grote snee), maar gelukkig valt alles mee en heeft hij nu alleen wat hechtingen.

Tot volgend jaar. Een jaar waarin de selectie diverse uitdagingen aan gaat. Op het veld meedoen en ons serieus meten met topploegen, in de zaal een gooi doen om de bovenste plaatsen. Maar ook zorgen dat we als selectie sterk genoeg zijn waardoor het tweede ook de kampioensvlag kan hijsen. Kortom, voldoende sportieve ambities en dromen dus!

Is dat alles waar we over dromen? Nee hoor! We hopen ook nog steeds dat we komend jaar een mooie hoofdsponsor kunnen presenteren die mee wil denken en mee wil doen in onze ambities! De gouden tip belonen we graag met een clinic van de selectie!!

Namens de Swift selectie

Dennis Plantinga

Fotocredits: Rien Paardekoper (https://www.kieknoe.nl/)

Categorieën: Overig