Op 1 juli 2020 zijn enkele spelregels gewijzigd. Enkele blijken wat te zijn weggezakt en geven de eerste weken onduidelijkheid. Vandaar dat de belangrijkste worden herhaald:

strafworp

De strafworp wordt genomen door de speler van wie de kans verloren ging of in het geval van een herhaalde overtreding, op wie de overtreding wordt gemaakt. De scheidsrechter wijst de nemer aan. Als deze speler gewisseld wordt, mag vervolgens iedereen die in het het aanvalsvak staat, de strafworp nemen.

voetbal

Alleen opzettelijk voetbal wordt nog bestraft.

opgooibal / sprongbal

Deze bestaat niet meer. De scheidsrechter moet een keuze maken voor wie de bal is in geval van twijfel.

steunbal

De zogenaamde steunbal, met de hand of ander lichaamsdeel  op de grond voordat de bal gepakt wordt, is geen overtreding meer. Alleen in geval van duiken naar de bal waarbij een speler ernstig gehinderd wordt, is sprake van een overtreding.

voordeelregel

Uitgangspunt: zoveel mogelijk het spel laten gaan, dus waar het kan voordeel geven. Ook als de schotklok nog op enkele seconden staat, is er geen sprake van een spelhervatting als het team in balbezit blijft. 

rol van de coaches

De coach mag de bank verlaten, 1 per team tegelijk. 

spelen wanneer iemand is uitgevallen waardoor je met 3 personen in het vak staat

In het wedstrijdkorfbal mogen alle aanvaller scoren als zij 4 tegen 3 spelen. Er hoeft dus niemand worden aangewezen die niet mag scoren.In het breedtekorfbal moet er 1 van de 4 aanvallende spelers worden gekozen die niet mag scoren, als er tegenover 3 verdedigers wordt gespeeld.

Categorieën: TC